Skip to main content

Medial epikondylit

Du har fått diagnosen medial epikondylit, vilket är en skada i handböjarmusklernas senfästen som sitter på insidan av underarmen nedanför armbågen.

Orsaker och förekomst

Medial epikondylit, mer känt som golfarmbåge, beror på överbelastning av underarmens handledsböjare och är ett smärttillstånd från muskelfästen på armbågens insida. En av de vanligare orsakerna till att drabbas av detta är just golfspel. Olikt det många tror, beror det inte på en inflammation utan en skada eller degeneration i musklernas senfästen. Medial_Epikondylit besvär

Symptom

Smärta och ibland även svullnad över benutskottet på insidan av armbågen (mediala epikondylen) vid belastning av både hand och arm, speciellt vid lyft med supinerad hand (handflatan uppåt). I vissa fall kan smärtan även upplevas som strålande ut i engagerad arm och upp mot axeln.

Diagnos

Diagnos ställs på sjukdomshistorien och klinisk undersökning av armbågen. Läkaren kommer att testa olika rörelsemönster av handled självmant och mot motstånd samt klämma och känna på musklerna kring armbågen.

Behandling

Behandlingen vid medial epikondylit ser likadan ut som vid lateral epikondylit (tennisarmbåge); fysioterapi och smärtstillande tabletter i form av NSAID och/eller paracetamol. Eftersom senor har dålig blodförsörjning, är läkningsprocessen mycket långsamt. Vid långvariga besvär fokuseras övningarna på excentrisk belastning. Det innebär belastning i motsatt riktning från muskelfibrernas kontraktionsfunktion, så att muskelfibrerna sträcks ut vid belastning istället för att dra ihop sig. Läkningstiden är normalt sett längre för en medial än en lateral epikondylit och blir ännu längre i regel med en kortisoninjektion, även om den kan vara smärtlindrande. I ytterst få fall är det aktuellt med operation.